
Μεταπτυχιακή εργασία - Κων/νου Πανιτσίδη
Συνοπτική περιγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας
Δήλωση
Τα K.P.S. projects έχουν μελετηθεί λεπτομερώς. Ωστόσο, σε αυτήν την παρουσίαση, τα σχέδια τριών όψεων καθώς και τα αποτελέσματα των υπολογισμών έχουν υποστεί μερική, σκόπιμη παραμόρφωση για να αποθαρρύνεται η παραγωγή πλαστών αντιγράφων.
Κάθε νέα πυροσβεστική περίοδος αναμένεται, ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συνοδεύεται συνήθως από παρατεταμένη ξηρασία. Κάθε τέτοια εποχή, εμφανίζονται στον τύπο διάφορες αναφορές, που πολλές φορές παίρνουν τη μορφή εξορκισμού για την καταστροφή της Ελληνικής χλωρίδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σημείο αναφοράς αποτελεί αναπόφευκτα η πυροσβεστική περίοδος του προηγούμενου έτους από την οποία είναι λογικό να εξάγονται συμπεράσματα και προβλέψεις για το τι αναμένεται κάθε καλοκαίρι.
Το τελευταία χρόνια ο απολογισμός υπήρξε πραγματικά εφιαλτικός σε απώλεια εκτάσεως δασών, καλλιεργειών, περιουσιών, ακόμα και ανθρώπων και ζωών.
Ωστόσο το τεράστιο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών που έχει αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας, φαίνεται να μην μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί εκ των ενόντων. Απαιτείται επομένως μία στρατηγική στον τομέα της πυροπροστασίας που θα επανακαθορίσει τις προτεραιότητες, τους στόχους, τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό και το ρόλο των πολιτών στον τομέα αυτό.
Το γενικότερο πρόβλημα πυροπροστασίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μέγιστο εθνικό θέμα καθώς η χώρα μας διαθέτει το μικρότερο ποσοστό δασοκάλυψης σ' όλη την Ευρώπη, που φτάνει μόλις το 13% σε σύγκριση με το 33% της Ισπανίας , το 32% της Βουλγαρίας και το 22% της Ιταλίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει. τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι. ότι κάθε χρόνο καίγονται οκταπλάσιες περίπου εκτάσεις από εκείνες που αναδασώνονται.
Οι αποστολές πυρόσβεσης δεν είναι οι μόνες που μπορεί να εκτελέσει το αεροσκάφος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιβατικό, μεταγωγικό, αεροασθενοφόρο, για περιπολία των ακτών, για επιτήρηση θαλασσών, έρευνα και διάσωση.
Το προτεινόμενο Α/φος πρέπει να έχει τα ακόλουθα στοιχεία σε πρώτη προσέγγιση.
Το αμφίβιο πυροσβεστικό A/φος ΥΕΤΟΣ 2903 έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί τόσο από την ξηρά όσο και από ποτάμια, λίμνες και θάλασσα. Επίσης μπορεί να επιχειρεί τόσο από πρόχειρο διάδρομο, όσο και από χιονισμένες περιοχές, έχοντας εγκατεστημένα στο σύστημα σκι. 'Έχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού νερού και εν στάση στο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι μελετημένο να αντέχει, σε συντελεστή φόρτου n=3,5 g , έχοντας συντελεστή ασφάλειας f = 1,5. Το αεροσκάφος είναι δικινητήριο, στρόβιλοελικοφόρο με κινητήρες TV7-117 που αποδίδουν 2.700 ίππους ο καθένας στην απογείωση, ενώ η μέγιστη συνεχής ισχύ είναι 2.400-2.600 ίπποι.
![]() |
![]() |
Αμφίβιο πυροσβεστικό Α/φος πολλαπλού ρόλου. YETOS-2903. Κλίμακα 1:50.
Από στατιστικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι τα στρόβιλο ελικοφόρα αεροσκάφη υπερτερούν των αεριωθουμένων στην διασπορά του νερού λόγω μικρότερης ταχύτητας και καλύτερου ελέγχου στη ρίψη. Το πιλοτήριο είναι εφοδιασμένο με κλιματισμό για διευκόλυνση των πιλότων στο έργο τους. Οι δεξαμενές νερού έχουν χωρητικότητα 6.000 kg.
Σχέδιο τριών όψεων K.P.S. - 2903 "Υετός".
Το πιλοτήριο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων. Διαθέτει επίσης ευανάγνωστο πίνακα διαχείρισης και ενδείξεων των δεξαμενών για ακριβείς ρίψεις , ψηφιακά όργανα ναυτιλίας και επικοινωνιών για το συντονισμό με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και ειδικά απορροφητικά σώματα γυαλιών για να μειωθούν οι αντανακλάσεις όταν το αεροσκάφος κινείται προς την κατεύθυνση του ήλιου.
Χειριστήρια του αεροσκάφους.
Χειριστήρια του αεροσκάφους.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΤΡΑΚΤΟΥ
Έκτος από τις θέσεις για το 3-μελες πλήρωμα ( 2 χειριστές , 1 ιπτάμενος μηχανικός) το Α/φος, διαθέτει και πλευρικά καθίσματα για 8-10 επιβάτες. Αεράκατος του Α/φους. Η αεράκατος του Α/φους, φέρει δυο υδροδυναμικά σκαλοπάτια. Το δεύτερο εξασφαλίζει καλή πλεύση μέσα στο νερό και καλή υδρολισθηση. Κατά το μήκος η αεράκατος είναι χωρισμένη σε τρία στεγανά τμήματα. Στο πρώτο τμήμα βρίσκεται το πιλοτήριο, τα ράδιο βοηθήματα και αλλά συστήματα του Α/φους.
Στο δεύτερο τμήμα βρίσκονται οι δυο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 6.000 kg, και ο μηχανικός. Στο τέλος του τμήματος αυτού είναι τοποθετημένη η τουαλέτα. Στο τρίτο τμήμα υπάρχει, χώρος για τις αποσκευές, το ταχυδρομείο και αλλά πράγματα.
Πτέρυγα
Η πτέρυγα έχει διατομή NACA - 2415. Η πτέρυγα είναι ολομεταλλικης κατασκευής, και έχει δυο δοκούς.
Το σχήμα της πτέρυγας έχει μορφή τραπεζοειδή. Κάτω από κάθε ακροπτερυγιο, φέρει, πλωτήρες για την ισορρόπηση του Α/φους στο νερό.
![]() |
YETOS-2903 Πτέρυγα τύπου NACA 2415. |
Προωθητικό σύστημα
Το Α/φος διάθετε δυο ελικοστροβιλοκινητήρες τύπου TVD7 - 117, η ανάλογο δυτικού τύπου, με ισχύ 2623 ίππους ο έκαστος. Με διάμετρο εξαφηλης έλικας 2,9-3,80 μέτρα.
Σύστημα προσγείωσης
Ο ΥΕΤΟΣ, είναι εφοδιασμένο με ένα τρίτροχο ανασυρόμενο σύστημα , με αντικραδαστικους αποσβεστήρες πεπιεσμένου αέρα δυο θαλάμων. Το μεταξόνιο είναι στα 6,00 μέτρα και το μετατρόχιο στα 4,95 μέτρα.
Τα κυρία σκέλη ανασύρονται εντός των πλευρών της ατράκτου με τα βάκτρα καλύπτονταν μέσα σε ορθογώνιες κοιλότητες της ατράκτου ενώ οι τροχοί, ευρίσκονται, στο ρεύμα του αέρα.
Το ριναιο σκέλος, ανασύρεται, προς τα άνω ,και, καλύπτεται τελείως, από δυο θυρίδες που αποτελούν και. μέρος της επικάλυψης του Α/φους εντελείως άνω θέση οι δυο τρύπες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλότητας αυτού, εξασφαλίζουν την αυτόματη άντληση του νερού κατά την υδροδρομηση. Η προσθαλάσσωση γίνεται πάνω στην καρίνα του σκάφους. Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των τροχών έδαφος , εξασφαλίζει την απόλυτη ευστάθεια του Αφους στους ελιγμούς στο έδαφος , πράγμα που στο νερό επιτυγχάνεται από τους πλωτήρες που βρίσκονται στα ακροπτερυγια.
Συστήματα του A/φους
![]() |
Αμφίβιο πυροσβεστικό Α/φος πολλαπλού ρόλου. YETOS-2903. Κλίμακα 1:50.
Υδραυλικό Σύστημα
Το υδραυλικό σύστημα του Α/φους , είναι, κλειστού τύπου και. χωρίζεται στο κύριο και το εκτάκτου ανάγκης. Το κύριο υδραυλικό σύστημα, εξυπηρετεί το Σ/Π, το σύστημα πεδήσεως, το Συστήματος Νερού , τους Αγωγούς λήψης νερού και τα πτερύγια καμπυλότηταs. Το σύστημα ανάγκης εξυπηρετεί το Σ/Π, το κλείσιμο των θυρίδων, νερού και την λειτουργία του συστήματος πεδήσεως σε περίπτωση βλάβης του κυρίου υδραυλικού συστήματος.
Σύστημα καυσίμου.
Οι δεξαμενές καύσιμου του Α/φους ευρίσκονται μέσα στην πτέρυγα. Η κάθε μια από τις δεξαμενές αποτελείται από οκτώ ελαστικά δοχεία (κυψέλες) που είναι τοποθετημένα στα διαστήματα μεταξύ των δοκών της πτέρυγας.
Σύστημα αποπαγοποίησης.
Υπάρχει πρόβλεψη στην δομή του καταλλήλου χώρου για την τοποθέτηση πλήρους συστήματος αποπαγωποιησης με πεπιεσμένο αέρα , για την προστασία από την βροχή η του πάγου στα χείλη προσβολής των πτερύγων, και του ουραίου πτερώματος.
Σύστημα πυρόσβεσης κινητήρα.
Το σύστημα πυρόσβεσης του κινητήρα διαθέτει δυο περιοχές πυρόσβεσης (ZONES) . ΖΟΝΕ-1 είναι ο χώρος μπροστά από τα στηρίγματα του κινητήρα , και ΖΟΝΕ-2 , από πίσω του. Η ΖΟΝΕ-2 χωρίζεται επίσης σε δυο περιοχές: α. Εμπρόσθια ΖΟΝΕ-2 που είναι από το πίσω του κινητήρα. Η πυρόσβεση στη ΖΟΝΕ-2 γίνεται και στις δυο περιοχές μαζί.
Σύστημα Λίπανσης
Το σύστημα λίπανσης χρησιμοποιείται , αποκλειστικά , για την λίπανση των κινητήρων , γίνεται δε από ένα ανεξάρτητο σύστημα , τύπου ξηράς κυστιδας , που λιπαίνει και ψύχει τον κινητήρα , και σύγχρονος πραγματοποιεί διάφορες άλλες λειτουργίες όπως την λειτουργία του συστήματος 4 ΒΜΕΡΧ , και του ρυθμιστή βήματος έλικας. Το σύστημα διαθέτει από μια δεξαμενή ανεξάρτητη για κάθε κιν/ρα , χωρικοτητας 30 λίτρα.
Ηλεκτρικό Σύστημα
Το Α/φος είναι, εφοδιασμένο με γεννήτριες συνεχούς ρεύματος. Διαθέτει. 2 μετατροπείς τάσεως εναλλασσομένου ρεύματος Επίσης διαθέτει 2-3 μετασχηματιστές εισόδου εναλλασσομένου.
Ραδιοβοηθηματα
Τα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει. , το Α/φος είναι - VHF, UHF UHF/FM , VOR , ILS, IFF, και. RADIO COMPASS καν εξαρτώνται πάντα τον τύπο του Α/φους.
Εξοπλισμος
Ανιχνευτής ραντάρ, σύστημα ανίχνευσης με υπέρυθρες ακτίνες
ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΕΡΟΥ
Επειδή το A/φος έχει σχεδιαστεί για ταχεία λήψη και ρίψη νερού σε περιπτώσειs αεροπυροσβεσης, διαθέτει δυο μεγάλες δεξαμενές που γεμίζουν με θαλάσσιο νερό και το αδειάζουν πάνω στο στόχο. Πλήρωση όμως νερού μπορεί να γίνει και στο έδαφος από δυο σημεία αριστερά και δεξιά της ατράκτου , μέσω μιας σωλήνας πληρώσεως μ ένα ανακλαστήρα , μια βαλβίδα ελέγχου κατ ένα πλαίσιο που αποτελεί μέρος της επτκάλυψης.
Το σύστημα νερού ελέγχεται ηλεκτρικά και λειτουργεί υδρομηχανικα. Ηλεκτρική διακόπτες που βρίσκονται στον κεντρικό πίνακα , ελέγχου
Οι δεξαμενές νερού είναι κατασκευασμένεs από πολυεστέρα σε κυψελοειδές σχήμα. ΥΕΤΟΣ - 2903.
Οι δεξαμενές νερού είναι κατασκευασμένεs από πολυεστέρα σε κυψελοειδές σχήμα, αποτελούν δε ένα αναπόσπαστο τμήμα της δομής του A/φους που έχει υποστεί αντίδιαβρωτικη προστασία για να προφυλάσσεται από τις διάφορες χημικές ουσίες που περιέχονται στα διάφορα επιβραδυντικά προσθετά για την κατάσβεση των πυρκαγιών, και το θαλασσινό νερό. Ενα δε παράθυρο σκοπεύσεως που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά κάθε δεξαμενής , επιτρέπει τον οπτικό έλεγχο της στα στάθμης του νερού και την θέση των θυρίδων. Ελλειπτικά καλύμματα που αφαιρούνται παρέχουν προσιτοτητα για κάθε φύσεως εργασίες μέσα σ αυτές οι πόρτες είναι κλειστές. Ένα κάθετο διάφραγμα στο εσωτερικό της περιορίζει την προς τα εμπρός η προς τα πίσω μετατόπιση του νερού. Κάθε δεξαμενή διαθέτει ένα μηχανικό ενδεκτη θέσεων που καθορίζει την θέση της αντίστοιχης Θυρίδας που αποτελείται από μια ράβδο που πιέζεται προς τα επάνω , όταν κλίνει η θυρίδα , το άκρο της οποίας είναι βαμμένο κόκκινο χρώμα για να είναι ορατό από την θέση χείριστων. Οι ράβδοι αυτοί πρέπει να επιθεωρούνται τακτικά για καλή κατάσταση και λειτουργία γιατί σε περίπτωση βλάβης του συστήματος προειδοποιήσεως ο χείριστης δεν θα γνωρίζει ακριβώς την θέση των θυρίδων. Τέλος , κάθε δεξαμενή νερού , διαθέτει κατ ένα σωλήνα υπερχειλίσεως με μια έξοδο που βρίσκεται αριστερά και δεξιά της ατράκτου για να αποφεύγεται η υπερβολική πίεση των δεξαμενών από υπερφόρτωση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δεξαμενές νερού βρίσκονται στο κέντρο βάρους περίπου του Α/φους , ελαχιστοποιώντας έτσι τα αποτελέσματα της περισυλλογής και της αφέσεως του νερού στα αντισταθμιστικά πτερύγια (trims) . Η αποστραγγίσεις νερού σε καίρια σημεία της καρίνας αδειάζουν το νερό από τα στεγανά διαμερίσματα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΛΗΨΗΣ ΝΕΡΟΥ
Το συγκρότημα λήψης νερού , αποτελείται από : (Α) ένα , που είναι από σφυρηλατημένο κράμα αλουμινίου και συνδέεται μ' ένα ειδικό σωλήνα που καταλήγει μέσα στη δεξαμενή νερού , πάνω ακριβώς από την ίσαλο γραμμή του Αφους, (b) τους αγωγούς λήψης νερού , που είναι σχήματος 4 γωνου με παράλληλα πτερύγια για να κατευθύνουν το νερό μέσα στην δεξαμενή που περιστρέφονται μέσα στο περίβλημα, επάνω η κάτω από ειδικούς πείρους, συγκρατούνται δε σε θέση επάνω με την βοήθεια ειδικών ελατήριων, (Γ) δυο υδραυλικούς γρύλους , που είναι διπλής ενέργειας , ανεξάρτητοι μεταξύ τους, και χρησιμοποιούνται για την αναβίβαση η την καταβιβαση των αγωγών λήψης νερού μέσω ενός εμβόλου που ολισθαίνει μέσα στο σώμα των γρύλων, μετακινώντας μια ράβδο που πλήττει ένα μικρό διακόπτη θέσεως των αγωγών , επάνω στο περίβλημα αυτών. (Δ) πτερυγωτή θυρίδα, που φράζει τον σωλήνα μεταφοράς του νερού στο πάνω μέρος της δεξαμενής και συγκρατείται σε θέση κλειστή με δυο από ανοξείδωτο χάλυβα τηλεσκοπικές ράβδους που ολισθαίνουν η μια μέσα στην άλλη με ελατήρια για να αποφεύγεται η απώλεια του νερού , η πίεση του οπίου δε , είναι εκείνη που τις ανοίγει , πράγμα που δεν συμβαίνει όταν δεν υπάρχει ροή νερού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα του Α/φους στο νερό , με τους αγωγούς λήψης νερού , και των δυο τύπων σε θέση κάτω , είναι περίπου 80 - 90 KNOTS.
Ο χρόνος που απαιτείται για υδρολισθήσει το αμφίβιο, για την πλήρωση των δυο δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 6.000 kg νερού, είναι μόλις 10-15 δευτερόλεπτα (ανάλογα με την κατάσταση της υδάτινης επιφάνειας), διαδικασία που επιτυγχάνεται ολισθαίνοντας επάνω στην υδάτινη επιφάνεια με ταχύτητα 130-150 χλμ/ωρα. Η πλήρωση των δεξαμενών αυτών επιτυγχάνεται μέσω δυο ειδικών κεφαλών (probe), οποίες εκτείνονται ελαφρώς στην κοιλία του αμφίβιου.
Κατά την επαφή τους επάνω στην υδάτινη επιφάνεια, το νερό, λόγω αδρανείας, εισχωρεί στο εσωτερικό των δεξαμενών. Όταν έχει ολοκληρωθεί η πλήρωση αυτών και τα probe βρίσκονται ακόμη σε έκταση, τότε η οποία παραπάνω ποσότητα νερού αναρροφάται, εξέρχεται των δεξαμενών μέσω ειδικού αγωγού στο άνω διαμέρισμα αυτών.
Σχέδιο τριών όψεων
Τεχνικά χαρακτηριστικά
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ | Πανιτσίδης Κ. (K.P.S.-Project) |
ΧΩΡΑ | Ελλάδα |
ΤΥΠΟΣ | Αμφίβιο πυροσβεστικό Α/φος πολλαπλού ρόλου |
ΠΛΗΡΩΜΑ | 2 +1, άτομα |
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ | Δύο ελικοστροβιλοκινητήρες TVD7-117 (P&W 123 AF). |
Μέγιστη ισχύς. h.p. | 2x2.623 |
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ | |
Μήκος, m
|
20,80 |
Ύψος αεροσκάφους, m
|
7,98 |
Εκπέτασμα πτέρυγας, m
|
27,50
|
Εκπέτασμα ουραίου πτερώματος, m
|
9,50
|
Επιφάνεια πτέρυγας, m2
|
108,00
|
Επιφάνεια οριζοντίου πτερώματος, m2
|
20
|
Διάμετρος ατράκτου, m
|
2,80
|
Διάμετρος έλικας, m
|
3,80
|
Διαστάσεις καμπίνας, m:
|
|
- μήκος
|
10
|
- πλάτος
|
2,40
|
- ύψος
|
2,08
|
Εσωτερική διαρρύθμιση, άτομα
|
-
|
-μέγιστος αριθμός επιβατών
|
10
|
-φορεία
|
8
|
ΒΑΡΗ | |
Μέγιστο βάρος απογείωσης (στην ξηρά), kg
|
21.555
|
Κανονικό βάρος απογείωσης (στην ξηρά), kg
|
17.244
|
Βάρος κενό, kg.
|
12.884
|
Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο, kg
|
6.000
|
- στην έκδοση πυροσβεστικού
|
6.130
|
Εσωτερικά μεταφερόμενα καύσιμα, kg
|
5.388
|
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ | |
Μέγιστη ταχύτητα, km/h | 550 |
Ταχύτητα ταξιδιού, km/h
|
375 |
Ταχύτητα περιπολίας, km/h
|
290
|
Όρια φόρτισης, g
|
+3,5 / -1,5
|
Βαθμός ανόδου, m/min
|
-
|
Επιχειρησιακή οροφή, m | 6.779 |
Απαιτ/νο μήκος διαδρόμου υδροληψίας, m | 1.200 |
Διαδρομή απογείωσης στην ξηρά, m | 775 |
Διαδρομή προσγείωσης στην ξηρά, m
|
620
|
Εμβέλεια, km
|
3.024
|
Ακτίνα δράσης, km | - |
Αυτονομία, h
|
12,4
|
ΟΠΛΙΣΜΟΣ | Δεν διαθέτει (αμυντικό). |
Φωτογραφίες K.P.S. - 2903 "Υετός"