1960-1980 - Εξαρτήματα Σοβιετικού Πιλότου © George Moris

Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Μώρης Γεώργιος


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Σοβιετική εποχή 

Στην πρώτη φωτογραφία, το κράνος χρησιμοποιείται χωρίς το ZSh-3 ενώ υπάρχει εξωτερικό περίβλημα. Γενικώς, αυτού του είδους τα εξαρτήματα βασίζονται στα παρακάτω στοιχεία:

ShL-78 δερμάτινο κράνος (εκσυγχρονισμένο δερμάτινο κράνος βασισμένο στο παλαιό Shl-50 αλλά είναι σχεδιασμένο να εφαρμόζει στο εξωτερικό σκληρό περίβλημα).

PO-1M γυαλιά μάσκας (είναι πανομοιότυπα των αντίστοιχων γυαλιών γερμανικής κατασκευής στο τέλος του WW2. Εμφανίστηκαν περί το 1950 και παρέμειναν σε χρήση έως την δεκαετία του 80. Υπήρχαν 2-3 διαφορετικά φιμέ γυαλιά μάσκας. Πιθανόν να τα χρησιμοποιούσαν όταν ο πιλότος δεν φορούσε το εξωτερικό κέλυφος με το αλεξήλιο).

KM-32m (εκσυγχρονισμένο) μάσκα οξυγόνου με την φιάλη προσαρμοσμένη στο πίσω μέρος, στην ινιακή χώρα. (Η Km-32 μάσκα οξυγόνου ήταν πιθανόν η πρώτη που εισήχθη σε μια τέτοια μαζική παραγωγή ώστε να είναι σε χρήση ακόμα και έως τα μέσα της δεκαετίας του 90. Η φιάλη στο πίσω μέρος του κράνους, ήταν ενσωματωμένη μέσα στο δερμάτινο κράνος στο πίσω μέρος της κεφαλής (ινιακή χώρα) του πιλότου. Η εκσυγχρονισμένη έκδοση έχει υποστεί βελτιώσεις σχετικά με μερικές ατέλειες που έφερε η πρώτη έκδοση της Km32).

La-5 Μικρόφωνο λαιμού

Zsh-3m εξωτερικό περίβλημα / κέλυφος (η ένδειξη “M” αφορά το εκσυγχρονισμένο). (Αυτό το εξωτερικό κέλυφος είναι ένα από τους πλέον μαζικά παραχθέντες τύπους, αν και είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν εκδόθηκε ποτέ. Είχε σχεδιαστεί να εφαρμόζει πάνω από το δερμάτινο κράνος πιλότου σε διαφόρους τύπους αεροσκαφών. Συνήθως χρησιμοποιούνταν από τους περισσότερους χειριστές των Mig-21).

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Εξαρτήματα Σοβιετικού Πιλότου