Ραντάρ τύπου Arbalet / Alba-F

 


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ TΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Το ραντάρ αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων. Μπορεί να τοποθετηθεί σε εκσυγχρονισμένες εκδόσεις, αλλά και σε σύγχρονης σχεδίασης ελικόπτερα όπως τα Ka-52, Mi-28, Ka-32.

To "Arbalet" είναι ένα ραντάρ πολλαπλών ρόλων και λειτουργιών και παρέχει πολύ μεγάλες δυνατότητες στα ελικόπτερα. Λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ka και αυτόματα παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μερικά ραντάρ του τύπου του χρησιμοποιούν διαφορετικές συχνότητες. Ο συνδυασμός των συχνοτήτων Χ- και Ka ή L- και Ka της οικογένειας "arbalet" τους δίνουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα τους εξασφαλίζουν μεγάλη εμβέλεια.

Το ραντάρ "Arbalet" εξοπλίζει τα ελικόπτερα τύπου Ka-52. Η περιστροφή της κεραίας για τη σάρωση εξασφαλίζεται με τη διάταξη "τοποθέτηση επί ιστού" (Mast-mounted). Η διάταξη αυτή επιτρέπει σάρωση, εμπλοκή και κατεύθυνση των όπλων στις 360°. Επίσης, παρέχει και τη δυνατότητα στο ελικόπτερο όταν εκτελεί χαμηλές πτήσεις να εντοπίζει και να αποφεύγει εμπόδια και τη δυνατότητα του εντοπισμού των καταιγίδων. Το ραντάρ αυτό έχει πολύ καλές επιδόσεις στην ανίχνευση κινουμένων στόχων τύπου "άρματος μάχης" σε απόσταση 8-12 χλμ. Ενώ σε διαμόρφωση "αέρος-αέρος" μπορεί να ανιχνεύσει ένα "εγγύς υποστήριξης αεροσκάφος" (μέχρι 15 χλμ.) και έναν πύραυλο "τύπου stinger" (μέχρι 5 χλμ.).

Για το επιθετικό ελικόπτερο Μi-28N υπάρχει μια ειδική έκδοση με δυο συχνότητες λειτουργίας. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι σχεδόν όμοια με εκείνα του "Arbalet". Για το ελικόπτερο Ka-32 ναυτικής συνεργασίας υπάρχει μια άλλη έκδοση που ενσωματώνει ένα μεγάλο μέρος της δομής του "Arbalet", με λειτουργία δυο συχνοτήτων και παρέχει πληροφορίες για τις κρατούσες καιρικές συνθήκες. Με τη βοήθεια του οπτικοηλεκτρονικού συστήματος που ενσωματώνει, εξασφαλίζει πολλαπλή παρακολούθηση της μορφολογίας του εδάφους και της επιφάνειας της θάλασσας τόσο για μεγάλα όσο και για μικρότερα αντικείμενα.Ακόμα ένα επίτευγμα της Fazatron-NR στον τομέα της κατασκευής ραντάρ για τα ελικόπτερα είναι το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, το "Alba-F", που πλέον αποτελεί την πιο εκσυγχρονισμένη έκδοση του συστήματος ελέγχου πυρός και κατεύθυνσης των όπλων του ελικοπτέρου Ka-28 (ναυτικής έκδοσης) συμπεριλαμβανομένου και του πυραύλου Kh-35.

Οι πολύ καλές επιδόσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος αυτού επιτρέπουν την εγκατάσταση του και σε διαφορετικές εκδόσεις ελικοπτέρων, ακόμα και σε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.