Φωτογραφία από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Πανιτσίδη
Τεχνικά χαρακτηριστικά Φωτογραφίες Video
Πρόκειται για μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του Zaslon, με νέο σύστημα ελέγχου των όπλων, υπολογιστή αποστολής και τροποποιημένο ραντάρ "Zaslon-M", το οποίο επιτρέπει πλέον την εμπλοκή στόχων εδάφους με κατευθυνόμενα πυρομαχικά.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται η ικανότητα ταυτόχρονης λειτουργίας του ραντάρ σε διαμόρφωση αέρος - αέρος και αέρος-εδάφους. Η μέγιστη εμβέλεια σάρωσης φτάνει περίπου στα 350+ χλμ., ενώ ή εμβέλεια εγκλωβισμού στόχου μεγέθους μαχητικού (διατομή ραντάρ RCS 5 μ.2 ) φτάνει μέχρι τα 300 χλμ. Σε σενάρια εμπλοκής BVR με πολλαπλούς στόχους, το ραντάρ του MiG-31BM φέρεται να επιτυγχάνει αυτόματη παρακολούθηση 10-24 στόχων, με ταυτόχρονο εγκλωβισμό των 6-8 πιο επικίνδυνων στα 280 χλμ.! Οι παραπάνω τιμές σαφώς ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του βελτιωμένου Zaslon που χρησιμοποιούν τα MiG-31Μ.
To Zaslon-M είναι μια βελτιωμένη ελαφρώς έκδοση του SBΙ-16 "Zaslon". Η μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης φθάνει στα 300 χλμ., μπορεί να παρακολουθεί 24 στόχους ταυτόχρονα και να κατευθύνει ταυτόχρονα 8 πυραύλους. Η ισχύς του ραντάρ φέρεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη προσφέροντας του μεγάλη αντοχή στα ECM/ECCM.
Το ραντάρ του "MiG-1.44" είναι μια εξέλιξη του πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο ραντάρ τύπου "Phazatron ZB-16 Zaslon" με ηλεκτρονική σάρωση δύο αξόνων. (To Phazatron ZB-16 Zaslon είναι σε χρήση στα αεροσκάφη τύπου MiG-31 "Foxhound").
Είναι ένα ισχυρότατο ραντάρ τύπου Phazatron N-014 ηλεκτρονικής σάρωσης για εμπλοκές πέραν του ορίζοντα και ταυτόχρονη παρακολούθηση μέχρι και 40 στόχων και στοχοποίηση μέχρι 20.