Αντιδορυφορικά συστήματα

 


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μια πιθανή εκτόξευση του δορυφόρου-φονιά από ένα σταθμό που μάλλον θα ήταν εγκατεστημένος κάπου στην Κεντρική Ασία. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτά τα συστήματα και σε ποιον ανήκουν!

Το διάστημα δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός του εξοπλιστικού ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων, αφού τα πλεονεκτήματα του είναι πρόδηλα.

 

Αντιδορυφορικά συστήματα

Αντιδορυφορικά συστήματα

1. Η εκτόξευση του δορυφόρου με πιθανό στόχο έναν εχθρικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.
2. Ο δορυφόρος τίθεται σε τροχιά χαμηλότερη από εκείνη του στόχου.
3. Ο δορυφόρος κινείται ταχύτερα από το στόχο του, έτσι καλύπτει την απόσταση προς το στόχο παραμένοντας ακόμα σε χαμηλή τροχιά.
4. Στη φάση αυτή ο δορυφόρος κάνει ελιγμούς και ανεβαίνει στο απαιτούμενο ύψος για να συναντήσει το στόχο του.
5. Πραγματοποιείται εκτόξευση βλημάτων με υψηλή ταχύτητα προς το στόχο.

 

Είναι ένας χώρος τόσο ανοιχτός και απροστάτευτος αλλά και τόσο δυσπρόσιτος και προστατευμένος ταυτόχρονα! Ελάχιστα είναι τα όπλα που μπορούν να εξουδετερώσουν ένα τόσο μικρό στόχο, όπως ένας δορυφόρος, ο οποίος κινείται με τεράστια ταχύτητα στον αχανή χώρο του διαστήματος και ακόμη πιο ελάχιστες οι χώρες που μπορούν να τα κατασκευάσουν.

Σήμερα είναι αρκετά τα κράτη που διαθέτουν ένα εκτενές δίκτυο στρατιωτικών δορυφόρων που αποτελούν αναντικατάστατους κρίκους στην αλυσίδα του στρατιωτικού τους μηχανισμού. Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι είναι εγγύηση για την επικοινωνία στρατιωτικών μονάδων και επιτελείων μεταξύ τους σε κάθε περίπτωση.

Οι δορυφόροι-κατάσκοποι ελέγχουν την τήρηση ή μη διεθνών συμφωνιών, ενώ συλλέγουν παράλληλα και πληροφορίες γύρω από τις δραστηριότητες του αντιπάλου. Ο καθορισμός των συντεταγμένων και της ταχύτητας κινούμενων στόχων ανάγεται στις δραστηριότητες μιας άλλης κατηγορίας δορυφόρων κ.λπ.

Έτσι η καταστροφή του συστήματος δορυφόρων μιας χώρας θα μπορούσε να εξαρθρώσει το αμυντικό της σύστημα και να περιορίσει τις δυνατότητες ανταπόδοσης του πλήγματος.
Έτσι άρχισε η ανάπτυξη αντιδορυφορικών συστημάτων παρά τα μεγάλα προβλήματα (τεχνικά και οικονομικά) που τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν. Από το 1971, (σύμφωνα με δυτικές πηγές), η τότε Σοβιετική Ένωση διέθετε ένα τουλάχιστον αντιδορυφορικό σύστημα, τους δορυφόρους δολοφόνους (killer satellites). Οι δορυφόροι αυτοί φέρουν εκρηκτική κεφαλή και ζυγίζουν περί τους 3 τόνους. Εκτοξεύονται από το έδαφος και τίθενται σε τροχιά που προσεγγίζει αυτή του εχθρικού δορυφόρου. Μετά από ένα ή δύο τροχιακές περιφορές πλησιάζει το δορυφόρο-στόχο σε απόσταση ενός χλμ., οπότε εκρήγνυται η κεφαλή και εκτοξεύει βλήματα υψηλής ταχύτητας που τον καταστρέφουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η δράση τους περιορίζεται στις χαμηλές τροχιές, αν και θα ήταν δυνατή η επέκταση της με την προσθήκη ενός επιπλέον ορόφου. 

Από την άλλη πλευρά και οι ΗΠΑ διαθέτουν παρόμοιο όπλο μειωμένων, όμως, δυνατοτήτων. Κατά την πρώτη φάση των δοκιμών, χρησιμοποιήθηκε σύστημα παρακολούθησης με ραντάρ και καταγράφηκε επιτυχία της τάξης 70%. Σε μια δεύτερη φάση δοκιμών κατά την οποία, χρησιμοποιήθηκαν κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας σημειώθηκε αποτυχία (όλα τα στοιχεία προέρχονται από δυτικές πηγές).