ORLYONOK Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο. Πρώτη πτήση: 1972

 


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Σχεδιάστηκε αποκλειστικά για αμφίβιες στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ταχεία μεταφορά προσωπικού και υλικού.
Η πρώτη πτήση του Orlyonok πραγματοποιήθηκε το 1972, στο Βόλγα στην πόλη Nizhnego Novgoroda. Η πτήση του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αμέσως ξε κίνησε η διαδικασία για τη δρομολόγηση της μαζικής παραγωγής του.
Μετά από τις δοκιμαστικές πτήσεις του Orlyonok στο ποτάμι, αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στην Κασπία, όπου συναρμολογήθηκε εκ νέου και άρχισε δοκιμές στη θάλασσα. To Orlyonok μπορούσε μέσα σε ενάμισι λεπτό ν' απονηωθεί και να λάβει ύψος πτήσης περί τα 2 μέτρα. Είχε πολύ καλά χαρακτηριστικά στους ελιγμούς του σε σύγκριση με πλοία, Χόβερκραφτ - υδροπτέρυγα, ακόμη και από αεροπλάνα. Για την εκτέλεση στροφής 90° χρειαζόταν μόλις 50 μέτρα. Η φόρτωση και η εκφόρτωση του (ωφέλιμο φορτίο 20 τόνοι) γινόταν σχεδόν πάνω στην όχθη ενώ έβγαινε στην ακτή εύκολα και γρήγορα εκμεταλλευόμενο το σύστημα προσγείωσης που διέθετε μαζί με το βοηθητικό πέδιλο του «σκι».


Κατά την τελευταία του πτήση το 1975, το πρώτο πτερυγόπλοιο της παραγωγής Orlyonok, μετέφερε μια επιτροπή αξιολόγησης 40 ατόμων και τον επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης Αλεκσέεφ που και αυτός είχε πραγματοποιήσει μερικές πτήσεις. Κάποια στιγμή ο Αλεκσέεφ έδωσε εντολή να δείξουν τις δυνατότητες του σε απονήωση και προσνήωση κατά το μήκος του κύματος. Ο πιλότος όμως, που δεν είχε αρκετή εμπειρία στο καινούργιο σκάφος, έκανε κακό χειρισμό χτυπώντας απότομα πάνω στο κύμα. Τότε πολλά συστήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όμως οι μπροστινοί κινητήρες λειτουργούσαν κανονικά. Τη θέση του πιλότου ανέλαβε ο ίδιος ο Αλεκσέεφ και αύξησε αμέσως την ισχύ των μπροστινών κινητήρων στη μέγιστη επιτρεπόμενη. Για να επιστρέψουν στη βάση έπρεπε να διανύσουν περίπου 50 χλμ. Μετά την προσγείωση στη στεριά και βγαίνοντας όλοι έξω από το Orlionok έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι από το σκάφος έλειπε όλο το ουραίο τμήμα (μαζί με τον κινητήρα ΝΚ-12). Αντί για ουρά κρέμονταν τα σωληνάκια των υγρών. Οι κατασκευαστές βεβαιώθηκαν έτσι ότι τα πτερυγόπλοια είναι πολύ ανθεκτικά και εξ αυτού πολύ ασφαλή. Παρά ταύτα και γι' ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, σε επόμενες κατασκευές χρησιμοποιήθηκαν πιο ανθεκτικά υλικά. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν ακόμη 4-5 (με ανεπίσημες πληροφορίες 12) πτρερυγόπλοια του ίδιου τύπου τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν ενεργά στο Ναυτικό της Ρωσίας.


Dubl-δείγμα για στατικές δοκιμές. Μετά τις δοκιμές στέλνεται για καταστροφή. 
S-23-Το πρωτότυπο πτητικών δοκιμών μετά το ατύχημα  στέλνεται για ολική καταστροφή.   
S-21-παραδόθηκε στο ναυτικό  το 1978 
S-25-παραδόθηκε στο ναυτικό το 1979 
S-26-παραδόθηκε στο ναυτικό το 1980

 

 

Orlyonok Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

Orlyonok - Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

 

Τα τρία τελευταία  μέχρι σήμερα παραμένουν ενεργά στο Ναυτικό της Ρωσίας. ’λλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε βαριά αποθήκευση. 
Τα σχέδια της Σ. Ένωσης ήταν για κατασκευή 120 πτερυγόπλοιων τύπου Orlyonok, αφού το ναυτικό είχε εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες του, τα σχέδια όμως δεν υλοποιήθηκαν, αφού το 1975 πέθανε ο υπουργός άμυνας Ustinov που υποστήριζε την ιδέα κατασκευής στόλου πτερυγοπλοίων. Ο νέος υπουργός Sokolov αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα και να επενδύσει τα αποδευσμεμένα κονδύλια στην κατασκευή ατομικών υποβρύχ
ιων. 

Τεχνική περιγραφή «Orlyonok» 

Orlyonok-πρόκειται για ένα τρικινητήριο χαμηλοπτέρυγο σκάφος, με ουραίο πτέρωμα σχήματος «Τ» και άτρακτο τύπου αερακάτου.

Πλήρωμα-Το πλήρωμα του πτερυγόπλοιου αποτελείται από 5 άτομα κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, ραδιοναυτίλος, πυροβολητής και μηχανικός), ενώ σε αμφίβιες επιχειρήσεις, όταν μεταφέρει 125-150 στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό, αυξάνεται σε 7 άτομα (+2 τεχνικούς).
 

Άτρακτος-Δομικός Σκελετός-Η κύρια δομή είναι κατασκευασμένη από ειδικό κράμα αλουμινίου τύπου AMG61. Σε ξεχωριστά τμήματα της δομής χρησιμοποιείται ατσάλι. Τα καλύμματα του ράδιο-εξοπλισμού (κεραιών) φέρουν κάλυμμα από συνθετικά υλικά. Η προστασία κατά της διάβρωσης πραγματοποιείται με ηλεκτροχημική προστατευτική διάταξη, ενώ το κάτω μέρος της ατράκτου είναι καλυμμένο με ειδικό επίχρισμα που καταπολεμά την προσκόλληση θαλάσσιων οργανισμών.
 

 

Orlyonok Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

Orlyonok - Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

 

Δομή-Είναι συμβατικής κατασκευής  και  αποτελείται από δομικό σκελετό που σχηματίζεται από εγκάρσιους νομείς, περιέχει δε το πιλοτήριο, θέσεις για πλήρωμα, ωφέλιμου φορτίου κ.λπ. 
Οι εσωτερικές διαστάσεις της καμπίνας είναι μήκος 28 μέτρα, πλάτος 3,4 μέτρα και ύψος 4,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι δυο BTR-60P με μέγιστο βάρος οχήματος 9,9. τ. με πλήρη υποστήριξη του. 'Αλλος συνδυασμός επιτρέπει τη μεταφορά ενός BTR-60P και ενός BTR-RD. Το ωφέλιμο μεταφερόμενο φορτίο είναι 20 τόνοι. Η φόρτωση και η εκφόρτωση πραγματοποιούνται από εμπρός αριστερά.
Το πλήρωμα , οι κινητήρες εκκίνησης  και το πυροβόλο βρίσκονται στο εμπρόσθιο κινούμενο τμήμα (φόρτωσης / εκφόρτωσης). Η καρίνα είναι συμβατικής σχεδίασης και αποτελείται από εγκάρσια κατά μήκος σκαλοπάτια. Στο εμπρόσθιο τμήμα της καρίνας είναι εγκαταστημένο υδροδυναμικό σκι (εμπρόσθιο), ενώ το κύριο υδροδυναμικό «σκι»  είναι εγκαταστημένο στο κέντρο βάρους και τα δυο μπορούν να κινούνται στο κάθετο επίπεδο.

Είσοδος-έξοδος του πληρώματος . Πραγματοποιείται από τις «πόρτες», που βρίσκονται πάνω από την πτέρυγα. Η θυρίδα διαφυγής έκτακτης ανάγκης βρίσκεται πάνω από το πιλοτήριο. 

Πτέρυγα-Εχει αεροδυναμική σχεδίαση για την βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης του φαινομένου της επίδρασης της επιφάνειας πάνω στην όποια βασίζεται η λειτουργία των πτερυγόπλοιων. Στα ακροπτερύγια τοποθετούνται πλωτήρες που παρέχουν  επιπλέον άντωση.  Το χείλος εκφυγής με πηδάλια κλίσεως (ailerons) είναι πέντε τμημάτων. Τα πτερύγια καμπυλότητας έχουν γωνίες μετακίνησης από -10ο μέχρι +42ο , ενώ το πτερύγιο εκκίνησης  - 70ο . Όλος αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί στο αρχικό  στάδιο  της αποθαλάσσωσης για να δημιουργήσει ειδικό στρώμα ώστε να σηκωθεί το πτερυγόπλοιο. Όταν επιπλέει, το χείλος εκφυγής βρίσκεται μέσα στο νερό. Για την  αποθαλάσσωση του, χρησιμοποιούνται οι κινητήρες εκκίνησης, για να  παράγουν ένα στρώμα αέρα προς τα κάτω της πτέρυγας. Ταυτόχρονα ο πιλότος κατεβάζει τα πηδάλια κλίσεως και τα πτερύγια καμπυλότητας, ώστε να παγιδεύσει τον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο ανασηκώνει το πτερυγόπλοιο μέσα από το νερό. Κατασκευαστικά η πτέρυγα αποτελείται από το κεντρικό τμήμα και δυο στηρίγματα, τύπου torsion box structure.Orlyonok Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

Orlyonok Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο

 

Ουραίο πτέρωμα-είναι σχεδίασης «Τ» με σκοπό να μειώσει την επίδραση του εδάφους στα χαρακτηριστικά της ευστάθειας και του ελέγχου του. Το οριζόντιο πτέρωμα έχει μεγάλο μήκος λόγω της ανάγκης της διατήρησης της ευσταθείας κατά την πτήση σε διάφορα ύψη. Τα πηδάλια ύψους-βάθους αποτελούνται από 4 τμήματα ενώ το πηδάλιο-διεύθυνσης είναι δύο τμημάτων.  Ακριβώς στο πάνω μέρος του σταθερού κάθετου είναι  τοποθετημένος ο κινητήρας πλεύσης, ναυτιλιακά φώτα (προβολείς) και διάφορες κεραίες με τα συστήματα τους. 

Σύστημα προσγείωσης-ανασυρόμενο με διπλούς τροχούς στο ριναίο σκέλος και πολλαπλούς τροχούς στο κύριο σκέλος συνδυάζεται με το σκι στο σύστημα προσγείωσης. Το ριναίο σκέλος ανασύρεται σε ειδική θυρίδα. Τα κύρια  σκέλη του συστήματος ανασύρονται (όχι πλήρως) και καλύπτονται από το υδροδυναμικό «σκι».

 

Σύστημα προσγείωσης

Σύστημα προσγείωσης-ανασυρόμενο με διπλούς τροχούς στο ριναίο σκέλος και πολλαπλούς τροχούς στο κύριο σκέλος συνδυάζεται με το σκι στο σύστημα προσγείωσης.

1. Κύριο υδροδυναμικό «σκι»; 2. Κύρια σκέλη; 3. Στήριγμα κύριου σκέλους; 4. Ένδειξη θέσης τροχών; 5. Κύλινδρος-αμορτισέρ τροχών κύριου υδροδυναμικού «σκι»; 6. Επιπλέον κύλινδροι-αμορτισέρ για απόσβεση κτυπήματος; 7. Κύριος κύλινδρος-αμορτισέρ; 8. ’ξονας κινήσεως κύριου κυλίνδρου-αποσβεστήρα κρούσης; 9. Στήριγμα-αποσβεστήρα κύριου υδροδυναμικού «σκι»; 10. Κύλινδρος-αμορτισέρ ριναίου σκέλους; 11. Τερματικός διακόπτης; 12. Υδροδυναμικό «σκι» ριναίου σκέλους; 13. Κύλινδρος περιστροφής ριναίου σκέλους; 14. Κύλινδρος διεύθυνσης υδροδυναμικού «σκι» ριναίου σκέλους; 15. Τροχός ριναίου σκέλους; 16. Τερματικός διακόπτης αναδίπλωσης κύριου υδροδυναμικού «σκι».

 

Προωθητικό σύστημα-αποτελείται από τρεις κινητήρες. Δύο είναι τοποθετημένοι μπροστά από το πιλοτήριο (στροβιλοκινητήρες διπλής ροής Kuznetsov NK-8-4K, μέγιστης ώσης 2 x 10.500 κιλων.) και είναι εφοδιασμένοι με μεταβλητές εξαγωγές για τον έλεγχο της ροής προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ο κινητήρας πλεύσης (ελικοστροβιλοκινητήρας) Kuznetsov NK-12ΜΚ, με διπλή έλικα μεταβλητού βήματος, μέγιστης ισχύος 1 x 15.500 ίππων βρίσκεται πίσω, πάνω ακριβώς από το κάθετο σταθερό.Επίσης διαθέτει και βοηθητική μονάδα ισχύος APU TL-6L. Οι δεξαμενές καυσίμου βρίσκονται στις πτέρυγες.

Συστήματα-To Orlionok είναι εφοδιασμένο με ένα πανίσχυρο ραντάρ τύπου Εκράν, για αυτόματη πτήση. Μπροστά βρίσκεται το ραντάρ προειδοποίησης σύγκρουσης τύπου Εκράν-4.

Οπλισμός-αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο τύπου «Utes» των 14,5 mm. πάνω στην άτρακτο πίσω ακριβώς από το κόκπιτ και οπλισμό χειρός του πληρώματος.

 


ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ

ORLYONOK Στρατιωτικό πτερυγόπλοιο © Konstantinos Panitsidis

 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μέγιστο βάρος απονήωσης, kg
140.000
Ωφέλιμο φορτίο, kg
20.000
Μήκος, m
58,10
Ύψος, m
16,30
Εκπέτασμα πτέρυγας, m
31,50
Εκπέτασμα οριζόντιου πτερώματος, m
-
Επιφάνεια πτέρυγας, m2
304,6
Ταχύτητα, km/h
350-400
Κινητήρες, (τύπος)
2 x NK-8-4K μπροστά + 1 x NK-12MK στην ουρά στο κάθετο σταθερό
Μέγιστη ώση (ισχύ), kgf (h.p)
2 x 10.500 (1 x 15.500)
Επιχειρησιακή οροφή, m
3.000
Εμβέλεια, km
1.500
Αριθμός επιβατών, άτομα
150
Πλήρωμα, άτομα
5