Ραντάρ “Παθητικής” ηλεκτρονικής σάρωσης Irbis-E © Konstantinos Panitsidis

Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Πανιτσίδη


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Πρόκειται να είναι το νέο ραντάρ της ΝΙΙΡ IRbis-E. Το συγκεκριμένο ραντάρ αποτελεί εξέλιξη του Ν0011 Bars που βρίσκεται στα Su-30MK προσφέροντας σημαντικά καλύτερες επιδόσεις και επιπλέον λειτουργίες. Πρόκειται για σύστημα εκπομπής στη μπάντα Χ με παθητική κεραία διάταξης φάσης και ηλεκτρονικής σάρωσης η διάμετρος της οποίας ανέρχεται στα 900 mm. Η κεραία έχει τη δυνατότητα και μηχανικής κίνησης μέσω υδραυλικού μηχανισμού τόσο στο κάθετο επίπεδο όσο και στο αζιμούθιο. Η δυνατότητα εύρους κάλυψης μέσω της ηλεκτρονικής σάρωσης ανέρχεται στις +/- 60 μοίρες (συνολικά 120 μοίρες) για κάθε από τους δύο τομείς έρευνας, ενώ με τη μηχανική μετακίνησή αυτή αυξάνεται στις 120 μοίρες (συνολικά 240 μοίρες).

 

Απεικόνηση του μέγιστου εύρους κάλυψης του ραντάρ IRbis-E © Sukhoi Company (JSC)

Απεικόνηση του μέγιστου εύρους κάλυψης του ραντάρ IRbis-E © Sukhoi Company (JSC)

Στο μέγιστο αυτό εύρος το ραντάρ παρουσιάζει την ικανότητα να βλέπει προς τα πίσω σε ένα τομέα 30 μοιρών ανά πλευρά. Στη συγκεκριμένη πέριπτωση η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχου ανέρχεται στα 200 km στο εμπρόσθιο ημισφαίριο και 80 km στους δύο πλάγιους και οπίσθιους τομείς των 30 μοιρών έκαστος. Η εμβέλεια αυτή μείωνεται στα 50 km όταν το ραντάρ βλέπει προς τα κάτω.


Στο κάθετο επίπεδο το εύρος έρευνας ανέρχεται στις +/- 60 μοίρες. Με τη χρήση του σκοπευτικού επί κράνους το ραντάρ μπορεί να ελέγξει ένα τομέα 120 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, ενώ με τη χρήση μόνο του HUD και κατά τη διάρκεια κλειστής εμπλοκής το ραντάρ μπορεί να παρακολουθήσει ένα στόχο στο παράθυρο 10 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, σε διαμόρφωση κάθετης σάρωσης και 15 μοίρες σε πλάτος και 10 μοίρες σε ύψος για βολή πυροβόλου.

Το IRbis-E διαθέτει συνολική ισχύ εξόδου 20 KW κάτι που του παρέχει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού επερχόμενου στόχου μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους με συνολικό RCS τα 3 τμ φτάνει τα 350 με 400 km, με μέγιστη γωνία διόπτευσης τις 100 μοίρες στο αζιμούθιο και εντοπισμό στόχου που απέρχεται τα 150 km. Όταν το εύρος έρευνας αυξάνεται στις 300 μοίρες, με μηχανική υποβοήθηση, η εμβέλεια για αποκάλυψη ίδιου στόχου ανέρχεται στα 200 km, ενώ στην περίπτωση που η σχετική θέση του στόχου παρουσιάζει επιστροφές από το έδαφος (Look-down) η εμβέλεια αυτή μειώνεται στα 170 km. Σε ότι αφορά τον εντοπισμό και εγκλωβισμό στόχων επιφανείας το IRbis-E μπορεί να εντοπίσει σκάφος μεγέθους αεροπλανοφόρου στα 400 km τορπιλάκατο στα 120 km, γέφυρα στα 150 με 200 km και αντιαεροπορικά συστήματα ή τεθωρακισμένα οχήματα με 30 τμ RCS στα 70 km. Το IRbis-E έχει την ικανότητα να εντοπίζει και αεροσκάφη με χαρακτηριστικά stealth και συνολικό RCS που δεν υπερβαίνει το 0,01 τμ σε αποστάσεις 90 km.

 

Ψηφιακή απεικόνηση της λείτουργίας αέρος-αέρος του ραντάρ © Sukhoi Company (JSC)

Ψηφιακή απεικόνηση της λείτουργίας αέρος-αέρος του ραντάρ © Sukhoi Company (JSC)

 Μέγιστη απεικόνηση παρακολούθησης  Χώρος έρευνας και εγκλωβισμού με τη χρήση του σκοπευτικού επί κράνους
 Εύρος έρευνας στο κάθετο επίπεδο για κλειστές εμπλοκές  Εύρεση στόχων μέσω του «HUD»

 

Στην έρευνα στόχων εδάφους το ραντάρ διαθέτει διαμόρφωση συν θετικής απεικόνισης (SAR), όξυνση δέσμης ντόπλερ όταν δεν χρησιμοποιείται η διαμόρφωση SAR και δυνατότητα χαρτογράφησης εδάφους και παραβολής της με το σύστημα ναυτιλίας, για την επαλήθευση συντεταγμένων ναυτιλίας. Το σύστημα ελέγχου πυρός μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα έως 30 στόχους και να πραγματοποιεί ταυτόχρονη εκτόξευση ή δύο βλημάτων με ημιενεργή καθοδήγηση ή 8 με αυτόνομη κατεύθυνση πλήττοντας ισάριθμους στόχους. Το ραντάρ είναι επίσης ικανό να παρακολουθεί έως και 4 στόχους εδάφους σε διάφορα επίπεδα ανάλυσης έως και τα 400 km
με παράλληλα χαρτογραφημένα δεδομένα της γύρω περιοχής, με τη δυνατότητα να πλήτει δύο από αυτούς ταυτόχρονα ενώ συνεχίζει την έρευνα για εναέριους στόχους. Το σύστημα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο πρωτότυπο του Su-35BM τον Αύγουστο του 2007.

 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Tikhomirov NIIP
ΧΩΡΑ Ρωσία
ΤΥΠΟΣ Ραντάρ “παθητικής” ηλεκτρονικής σάρωσης
Ζώνη συχνοτήτων X
Διάμετρος κεραίας, mm 900
Μέση ισχύ εξόδου, kW 5
Μέγιστη ισχύ εξόδου, kW 20
Λειτουργιά «αέρος-αέρος»  
- εμβέλεια στην ανίχνευση στόχου (με RCS=3 m2 διατομή ραντάρ), km 350-400
Εύρος έρευνας  
-στο κάθετο επίπεδο, μοίρες ±60
-σε αζιμούθιο, μοίρες ±120
Αριθμοί στόχων  
- ταυτόχρονη παρακολούθηση στόχων 30
- ταυτόχρονη παρακολούθηση στόχων εδάφους 4
- ταυτόχρονος εγκλωβισμός στόχων έως 8
ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΦΟΡΕΙΣ Su-30MK2, Su-30SM2, Su-35S

  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ραντάρ “Παθητικής” ηλεκτρονικής σάρωσης Irbis-E