Tu-170 (Tu-180, Tu-190) Βομβαρδιστικό τεχνολογίας stealth © Konstantinos Panitsidis

Καλλιτεχνική απεικόνιση Tu-170 © Konstantinos Panitsidis


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Οι εργασίες της σχεδίασης ενός νέου στρατηγικού αεροσκάφος, στο πλαίσιο του προγράμματος “Προηγμένο σύστημα στρατηγικής αεροπορίας” η Tupolev έλαβε την άδεια από την VVS το 1994.

Σύμφωνα με την Tupolev εξελίχθηκαν παράλληλα τρία συστήματα όπως: Aerofon, Samara και το Zoolog. Η πρόταση του γραφείου προέβλεπε δυο αεροσκάφη, ένα υπερυπερηχητικό και ένα διαστημικό.

Κατά την διάρκεια εξέλιξης του προγράμματος Aerofon υπήρχαν δυο διαφορετικές προτάσεις: ενός δικινητήριου πολλαπλού ρόλου Tu-180 με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας του σχεδιαστή V.I. Bliznyuk και το Tu-170 με μέγιστο βάρος 145000 κιλών με ικανότητα μεταφοράς έως 6 βλημάτων καινούργιας γενιάς ή έως 15 τόνους βόμβες, εξασφαλίζοντας έτσι την καταστροφή στόχων σε στρατηγικές περιοχές.

Υπήρχε και μια άλλη πρόταση των σχεδιαστών B.I. Gribanov και V.A. Maksimov για ένα τετρακινητήριο υποηχητικό αεροσκάφος Tu-190, με μέγιστο βάρος απογειώσεις 190.000 κιλά, ικανό να μεταφέρει έως 12 βλήματα ή έως 30.000 κιλά οπλικού φορτίου.
 

Η πίσω όψη του σκάφους © Konstantinos Panitsidis

Tu-170: Η πίσω όψη του σκάφους

 

Πρόγραμμα “Samara” - αφορούσε ένα υπερυπερηχητικό αεροσκάφος με μέγιστο βάρος απογείωσης έως 150.000 kg με προωθητικό σύστημα τύπου Pulse detonation engine / παλμωθητή.

Πρόγραμμα “Zoolog” - Τροποποιημένη έκδοση του Tu-160 Blackjac για την μεταφορά του βλήματος RSM-54 (SS-23). Αρχικά η VVS αποδέχτηκε την έκδοση, άλλα στην συνεχεία την απορρίπτει για το λόγο του υψηλού περιβαλλοντικού κίνδυνου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Rostelecom, άλλα εγκαταλείφθηκε για τους ίδιους λόγους.

 

Tu-160 με αναρτημένο σε κεντρικό πυλώνα ο βαλλιστικός πύραυλος RSM-54 (SS-23). Πιλοτικό πρόγραμμα 2003. Το πρόγραμμα τερματίστηκε © Konstantinos Panitsidis

Tu-160 με αναρτημένο σε κεντρικό πυλώνα ο βαλλιστικός πύραυλος RSM-54 (SS-23). Πιλοτικό πρόγραμμα 2003. Το πρόγραμμα τερματίστηκε.

 

Tu-160 (SK) προορίζεται κυρίως για την εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου «Burlak-Dyana».

 

Tu-160 (SK) με αναρτημένο σε κεντρικό πυλώνα “Burlak-Dyana” © Konstantinos Panitsidis

Tu-160 (SK) με αναρτημένο σε κεντρικό πυλώνα “Burlak-Dyana”

 

Στην συνέχεια τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής. Η χώρα δεν ήταν ακόμα έτοιμη στην εφαρμογή και την υλοποίηση όλων αυτών των επαναστατικών τεχνολογιών και των προγραμμάτων και έτσι σφραγίστηκαν οριστικά το 2002.

 

Το κινέζικο JII-X έχει πολλές ομοιότητες με το Tu-170 © Konstantinos Panitsidis

Το κινέζικο JII-X έχει πολλές ομοιότητες με το Tu-170 

 


ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ

Tu-170 © Konstantinos Panitsidis