Καλλιτεχνική απεικόνιση  © Konstantinos Panitsidis


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

Το HCUAV RX-1 είναι το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο μη-επανδρωμένου αεροσκάφους που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα πλαίσια Ερευνητικού Προγράμματος της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας).

Το RX-1 σχεδιάστηκε για να εκτελεί επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας. Το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) ήταν ο συντονιστής του Προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν το ΔΠΘ (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και οι εταιρίες MLS, Spacesonic και Intracom Defense Electronica. Το ΑΠΘ ανέλαβε τον αεροδυναμικό και κατασκευαστικό σχεδιασμό του RX-1. Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε από καθηγητές, διδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες, μηχανικούς και φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το RX-1 υποβάλλεται συνεχώς σε δοκιμαστικές πτήσεις. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την ομάδα του ΑΠΘ θα χρησιμοποιηθεί στον σχεδιασμό του επερχόμενου RX-2.

ΑΠΘ-ΑΕΡΟ-Flight test: Κ. Υάκυνθος, Α. Γούλας, Π. Παναγιώτου, Π. Καπαρός-Τσάφος, Χ. Σαλπιγγίδου, Ζ. Σαββόπουλος, Ο. Ρόζος.

ΑΠΘ-ΚΑΤ-Flight tests: Γ. Σαββαϊδης, Χ. Σαλπιστής, Ν. Πίτατζης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ν. Νίκογλου, Ε. Γιαννάκης, Μ. Μαλικουτσάκης, Σ. Πορίκης.

Τεχνική περιγραφή:

Πρόκειται για ένα υψηλοπτέρυγο μονοπλάνο με μονή ωστική έλικα. Φέρει μη ανασυρομενο τρίκυκλο σύστημα προσγείωσης. Για καλύτερα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του σκάφους εξόπλισαν την πτέρυγα με ακροπτερύγια (Wingtip devices), με αυτόν τον τρόπο βελτίωσαν την κατανάλωση καύσιμων, τον ρυθμό ανόδου του και επέτυχαν σημαντική μείωση της διαδρομής απογείωσης. Το αεροσκάφος αεροδυναμικά / σχεδιαστικά έχει αρκετές ομοιότητες με το αμερικάνικο RQ-7 Shadow.

Το RX-1 μπορεί να επιχειρεί μέρα και νύχτα, να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες (όπως την παρακολούθηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αεροφωτογράφιση, την υποστήριξη έρευνας και διάσωσης κ.λ.π).

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός το UAV αποτελείται από: Αυτόματο πιλότο, Η/Ο σύστημα με κάμερες ημέρας, IR, LRF, GPS. Εξοπλισμός video streaming Defined IP Broadband Radi, bitrate 8Mbps full duplex, με OFMD κυματομορφή, Frequency Hopping, TRANSEC και COMSEC για υψηλή ασφάλεια και αντοχή σε jamming.

Ο εξοπλισμός video streaming: Ground Control Station (GCS) εξοπλισμένο με Η/Υ, συστήματα command&control (C2) και λογισμικό πλοήγησης και αντίληψης περιβάλλοντος.

Η παρθενική πτήση του RX-1 πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου 2016 και διήρκεσε 15 λεπτά.


ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΙΩΝ ΟΨΕΩΝ

 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΑΠΘ
ΧΩΡΑ Ελλάδα
ΤΥΠΟΣ
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ένας κινητήρας με ωστική έλικα
Μέγιστη ισχύς, h.p. -
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
Μήκος, m
4,00
Ύψος Α/φους, m
-
Εκπέτασμα πτέρυγας, m 6,4
Επιφάνεια πτέρυγας, m2
-
ΒΑΡΗ
 
Μέγ. βάρος απογείωσης, kg
185
Κανονικό βάρος απογείωσης, kg
-
Βάρος κενό, kg
-
Μέγιστο βάρος καυσίμου, kg
55
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
 
Μέγ. ταχύτητα, km/h
190
Ταχύτητα ταξιδιού, km/h
140
Ταχύτητα απώλειας στήριξης, km/h
70
Βαθμός ανόδου, m/s
>2,8
Επιχειρησιακή οροφή, m
2.000
Εμβέλεια, km >150
Αυτονομία, h 11
Ωφέλιμο φορτίο, kg 35
Διαδρομή απογείωσης, m 130
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
-