Super Hind (Mi-24). Πρώτη πτήση: 1999  © Konstantinos Panitsidis

Καλλιτεχνική απεικόνιση Super Hind (Mi-24) © Konstantinos Panitsidis


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Κατασκευαστής: ATE, Mil
Χώρα
: Νότια Αφρική, Ρωσία
Πρώτη πτήση: 1999
Τύπος: Επιθετικό Ε/Π πολλαπλού ρόλου

Η Νοτιοαφρικανική εταιρεία "Προηγμένων Τεχνολογιών και Μηχανικής" (ATE) είναι μια άλλη εταιρεία εκτός της Ρωσίας, που πραγματοποιεί εκσυγχρονισμό και μετατροπές των Ε/Π Mi-24 (Ρωσικής προέλευσης).

Το 1999 η ATE υπέγραψε μια σύμβαση για εκσυγχρονισμό 40 ελικοπτέρων Mi-24 για λογαριασμό της Αλγερινής Π.Α. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο Ε/Π παραδόθηκε τον ίδιο χρόνο, με καινούργια ονομασία Super Hind. 
Μέχρι το 2004, η ATE πραγματοποίησε δοκιμαστικές πτήσης άνω των 14000 ωρών. Η Αλγερινή Π.Α., ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, το 2002 προτείνει στην ATE να επεκτείνει περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό του στόλου της.

Η σημαντικές βελτιώσεις:
Το ρύγχος επανασχεδιάστηκε για να δειχτεί τις μετατροπές και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Η καμπίνα του πληρώματος παρέχει καλύτερο οπτικό πεδίο από ότι στο Mi-24, με το κέντρο βάρος του Ε/Π να μετατίθεται προς τα πίσω (με αυτό το τρόπο αύξησαν την ευελιξία και διευκόλυνση της πτήσης σε χαμηλά ύψη).
Το βάρος Ε/Π έχει μειωθεί κατά 2000 κιλά.
Για την προστασία του πληρώματος, το κόκπιτ φέρει θωράκιση από Kevlar.
Ο ραδιοηλεκτρονικός εξοπλισμός αντικαταστάθηκε με σύγχρονα συστήματα, τα οποία είναι συμβατά με τις διόπτρες νυχτερινής όρασης.
Το πιλοτήριο φέρει δυο πολλαπλών λειτουργιών οθόνες (διαστάσεων 15,24 x 20,32 cm).

 

Super Hind MkII (Mi-24) © Κων/νος Πανιτσίδης
Super Hind MkII (Mi-24)

 

Φέρει επίσης συστήματα όπως:

Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα GPS
Καινούργιο
 σύστημα Doppler πλοήγησης
Οθόνη με ένα ψηφιακό χάρτη
Ποσοστό επίγνωσης πραγματικής κατάστασης κατά την πτήση (Situation Awareness)
Βελτιωμένο
 λογισμικό
Καινούργιας γενιάς συστήματα έλεγχου Ε/Π
Εγκαταστάθηκε σύστημα στόχευσης τύπου 'Argos-410' της 'Denel'

Τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Super Hind, προέρχονται από το επιθετικό Ε/Π Denel Rooivalk.

Το Super Hind φέρει ένα κινούμενο μονόκαννο πυροβόλο των 20 mm με απόθεμα 840 σφαίρες. Για μια τυπική αποστολή με οκτώ βλήματα Kentron ZT35 Ingwe (εμβέλειας 5 km) και 18 μη τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες των 400-20 mm, επιτυγχάνει μια ακτίνα δράσης 230 km, με μέση ωραία ταχύτητα 220 km/h (συμπεριλαμβανομένων και εφεδρικών καυσίμων των 20 λεπτών).

Στις εκδόσεις MkII/III προστέθηκε σκοπευτικό σύστημα επί κράνους χειριστή, ένα νέο σύστημα παθητικής προστασίας τύπου Vinten, και ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την μείωση των κραδασμών σε ορισμένες συνθήκες πτήσης.

 

Super Hind MkIII (Mi-24) © Κων/νος Πανιτσίδης
Super Hind MkIII (Mi-24)

 

Στην έκδοση MkIII έχουν εφαρμοστεί πολλές καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών: σκοπευτικό σύστημα επί κράνους Archer R2 της Kentron, που επιτρέπει στο χειριστή να ελέγχει και να επιτηρεί την στόχευση του συστήματος, όπως με το πυροβόλο των 20 mm.

Εξαγωγική Προώθηση:

Κατά την περίοδο 2003-2005 η ΑΤΕ προσπάθησε να προωθήσει το Super Hind στην αγορά προς Νατοϊκές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης άλλα χωρίς καμμιά επιτυχία.
Η μοναδική εξαίρεση ήταν η προμήθεια ενός μοντέλου επίδειξης από την Βουλγαρία. Το Ε/Π, τροποποιήθηκε κατόπιν απαιτήσεων με συμμετοχή των βουλγαρικών εταιρειών TEREM και LICONEX. Σε γενικές γραμμές η έκδοση αυτή ήταν ανάλογη του Super Hind MkIII. Το Ε/Π πέρασε εκτεταμένες δοκιμές από τον Φεβρουάριο έως το Μάρτιο 2005.

Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα Mi-24, στις εγκαταστάσεις Konotor "Aviacon" με συνεργασία εταιρειών από τη Νότια Αφρική, όπως ανέφερε μια πηγή στη Ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Επίσης ενδιαφέρον έδειξε και το Ουκρανικό Υπουργείο Αμύνης που ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Νότια Αφρική για το εκσυγχρονισμό του στόλου της.

 

Super Hind MkIII (Mi-24), εφοδιασμένο με προστατευτικά καλυμμάτα στα ακροφύσια εξαγωγής των καυσαερίων προς περιορισμό της υπογραφής IR. © Κων/νος Πανιτσίδης 
Super Hind MkIII (Mi-24), εφοδιασμένο με προστατευτικά καλυμμάτα στα ακροφύσια εξαγωγής των καυσαερίων προς περιορισμό της υπογραφής IR

 
 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
ATE, OKB Mil
ΤΥΠΟΣ
Επιθετικό Ε/Π πολλαπλού ρόλου
ΠΛΗΡΩΜΑ
2 + 1, άτομα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Klimov TV3-117V
Μέγιστη ισχύς, h.p
2 x 2.225
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
Μήκος, m
17,51
Διάμετρος κύριου στροφείου, m
17,30
Διάμετρος ουραίου στροφείου, m
3,91
Εκπέτασμα πτέρυγας, m
4,77
Ύψος Ε/Π, m
3,9
ΒΑΡΗ
 
Βάρος κενό, kg
7.150
Κανονικό βάρος απογείωσης, kg
9.500
Μέγιστο βάρος απογείωσης, kg
9.700
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
 
Μέγιστη ταχύτητα, km/h
320
Ταχύτητα ταξιδιού, km/h
270
Εμβέλεια μεταφοράς Ε/Π, km (ferry range)
-
Ακτίνα δράσης , km
230
Δυναμική οροφή, m
4.500
Στατική οροφή, m
2.000
Αριθμός στρατιωτών με τον οπλισμό τους, άτομα
8 ή 4 φορεία
Μέγιστο ωφέλιμο φορτίο, kg
1.500 (μέγιστο 2,400)
- με εξωτερικό γάντζο
2.000
ΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ένα κινούμενο μονόκαννο πυροβόλο των 20 mm, με 840 σφαίρες. Φορείς μεταφοράς οπλισμού 4. Δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 8 αντιαρματικά βλήματα Ingwe η Monopa και φορείς καλάθων (μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι), κ.α.