Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video  

 

Αν και βασίσθηκε στο επιβατικό IL-18 εξακολουθεί να παραμένει στην υπηρεσία της Π.Α. με την σταδιακή απόσυρση του από  την αεροπορία. 
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών και αναγνώρισης που διακρίνεται από το μεγάλου μεγέθους ραντάρ τύπου Igla σε ατρακτίδιο (περίπου 8 μέτρα) που φέρει κάτω από την άτρακτο που παρέχει και την ικανότητα της  αεροφωτογραφηση. Για αυτόν το λόγο εξοπλίστηκε με  φωτογραφικές μηχανές Α–87P, που τοποθετήθηκαν και στις δυο πλευρές της ατράκτου στο εμπρόσθιο τμήμα ατράκτου σε ένα ζεύγος παραθύρων. 

Εντούτοις αυτά τα συστήματα δεν περιόρισαν την μεταφορά επιπλέον ειδικού εξοπλισμού των IL-20. Στο κάτω μέρος της ατράκτου πίσω ακριβώς από την πτέρυγα τοποθετήθηκε ο σταθμός συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών και αναγνώρισης «Kvadrat», σε σύγκριση με το σύστημα «Romb», να λαμβάνει και να αναγνωρίζει περισσότερα  radio-tail object. Στο μπροστινό μέρος της ατράκτου έφεραν των εξοπλισμό υποκλοπών των αδιοτηλεπικοινωνιων τύπου «Vishnya». Όλο το σύστημα το χειρίζονται έξι χείριστες

Η πρώτη πτήση του τροποποιημένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 1967. Μετά από το IL-20 εμφανίστηκε η εκσυγχρονισμένη έκδοση του IL-20M. Το πλήρωμα του IL-20M αποτελείται από δέκα τρία άτομα από τα οποία η οκτώ χαριστές του συστήματος αναγνώρισης. Ακολούθησαν  και η εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του IL-20M και IL-20M1 που εντάχθηκαν στις μοίρες της Πολεμικής αεροπορίας της Σοβιετικής Ένωσης. Συνολικά μέχρι το 1976 παραδόθηκαν περίπου είκοσι αεροπλάνα των εκδόσεων IL-20 και IL-20M.

 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ
OKB Ilyushin
ΧΩΡΑ
Ρωσία
ΤΥΠΟΣ
Αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών και αναγνώρισης
ΠΛΗΡΩΜΑ
13, άτομα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
TVD AI-20M
Μέγιστη ισχύ, h.p.
4 x 4.250
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
 
Μήκος, m
35,90
Ύψος A/φους, m
10,17
Εκπέτασμα πτερύγων, m
37,42
Επιφάνεια πτέρυγας, m2
140,60
ΒΑΡΗ
 
Kένο, kg 33.760
Μέγιστο βάρος απογείωσης, kg
64.000
Μεταφερόμενα καύσιμα, kg
-
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
 
Μέγιστη ταχύτητα, km/h
675
Ταχύτητα περιπολίας, km/h
620
Εμβέλεια, km
6.200
Επιχειρησιακή οροφή, m
10.000