Τριανταφύλλοφ Βλαδίμηρος του Κυριάκου

 


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

14.3.1894 - 12.19.1931
Δεύτερος τη τάξει επιτελείου ΡΚΚΑ (Γενικό Επιτελείο του Κόκκινου Στρατού), εξέχων θεωρητικός της Στρατηγικής. Το 1929, το βιβλίο του «Χαρακτήρας των Επιχειρήσεων του Σύγχρονου Στρατού», προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Όπως θυμάται ο Στρατάρχης Ζούκοβ «αμέσως έγινε ευρέως δημοφιλές». Το  βιβλίο αναφερόταν σε θαρραλέες και βαθιές  προτάσεις ανάπτυξης του στρατού της εποχής σχεδιάζοντας την πορεία της τεχνικής ανάπτυξης και οργάνωσης. Ο συγγραφέας, ειδικότερα, υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα θα ήταν το κύριο όπλο ανάπτυξης σε μελλοντικό πόλεμο. Το βιβλίο επηρέασε τον τρόπο προετοιμασίας της ανώτατης, κυρίως, διοίκησης. 

Ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στο χωριό Μαγκορότζι της περιοχής Κάρσκα ( που  παλιότερα ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), από οικογένεια  χωρικών. Τα χρόνια του 1ου Π.Π. υπηρέτησε ως ναρκαλιευτής, ενώ στο τέλος του πολέμου, λόγω της μόρφωσής του (είχε κάνει σεμινάρια για δασκάλους), εστάλει σε σχολή κατώτερων αξιωματικών. Έλαβε 5 παράσημα για την ανδρεία του, τραυματίστηκε τρεις φορές και έφτασε ως τον βαθμό του υπολοχαγού. Μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου μπήκε στο κόμμα των Επαναστατών Σοσιαλιστών. Κατά την Οκτωβριανή επανάσταση, ο Τριανταφύλλοβ συμμετείχε στην δημιουργία πολεμικών-επαναστατικών επιτροπών, στο ΝΔ μέτωπο. 

Οι στρατιώτες του τον επέλεξαν ως διοικητή του συντάγματος, και αργότερα έγινε διοικητής στρατιάς. Για την συμμετοχή του στον πόλεμο εναντίον της Κεντρικής Επιτροπής της Ουκρανίας, κηρύχθηκε «εκτός νόμου» από τους Ουκρανούς.

Κληθείς το καλοκαίρι του 1918 στον Κόκκινο Στρατό, ο Τριανταφύλλοβ διοικούσε λόχο, μετά τάγμα από ευέλπιδες στρατιωτικής σχολής. Μετά την εξέγερση των αριστερών Επαναστατών Σοσιαλιστών κατά της Σοβιετικής διοίκησης, έφυγε απ΄ αυτό το κόμμα και πήγε  στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Τον Σεπτέμβριο του 1919 πηγαίνει στην Ακαδημία για Στρατηγούς και, όπως και οι υπόλοιποι που φοιτούσαν εκεί, μαζί με τα μαθήματα, λάμβανε μέρος και σε μάχες. Διοικώντας στρατιωτικά τμήματα  και υπηρετώντας στο επιτελείο, πολέμησε στο Νότιο και Νοτιοδυτικό μέτωπα. Για την γενναιότητά του πήρε το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας. 

Τελειώνοντας την Ακαδημία το 1923 στάλθηκε στο αρχηγείο του  Κόκκινου Στρατού (ΡΚΚΑ). Εκείνο τον καιρό η Σοβιετική Ένωση εισερχόταν σε περίοδο ειρήνης και ο Τριανταφύλλοβ τοποθετήθηκε στην ομάδα των  επιτελικών που ανάλαβε την σχεδίαση και αναθεώρηση του Στρατού. 

Δραστήριος όπως ήταν προωθούσε ριζοσπαστικές ιδέες και τον Οκτώβριο του 1928 διορίστηκε Υποδιοικητής του επιτελείου του ΡΚΚΑ. 

Ο ταλαντούχος αξιωματικός συνδύασε με επιτυχία τα διοικητικά του καθήκοντα με την επιστημονική έρευνα. Έγραψε βιβλία όπως τα: «Ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων του σύγχρονου στρατού», «Πιθανή αριθμητική δύναμη μελλοντικών στρατών», «Θέματα προετοιμασίας στρατιωτικών επιτελών», κ.α.

Ό Τριανταφύλλοβ, όπως γράφει ο ιστορικός του πολέμου Α.Β. Γκόλουμπεφ, «ήταν  ένας από τους πρώτους σοβιετικούς στρατιωτικούς συγγραφείς, με μαρξιστική παιδεία. Στα έργα του ο Κόκκινος Στρατός πάντα  παρουσιαζόταν ως ταξικός στρατός του Σοβιετικού Κράτους, έχοντας τέτοια προτερήματα και ιδιαιτερότητες όπως κανένας άλλος στρατός τότε».

Μέσα στα καθήκοντά του στο επιτελείο, σκιαγράφησε τις αρχικές  προϋποθέσεις για την προετοιμασία και εισαγωγή στον μελλοντικό πόλεμο, απεκάλυψε τις πιθανές ιδιαιτερότητες της αρχής ενός μελλοντικού πολέμου, κατάδειξε νέες στρατηγικές και τακτικές σε σχέση με την εμφάνιση νέων πολεμικών μηχανών. 
Του ανήκει μεγάλο μέρος στην δημιουργία της θεωρίας πολέμου του Κόκκινου Στρατού, που τέθηκε σε δοκιμασία στον Β' Π.Π.

Ο Τριανταφύλλοβ σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα κατά την διάρκεια  εκτέλεσης στρατιωτικών καθηκόντων.