Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Πανιτσίδη


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

Η Panhard προσφέρει μια σειρά στρατιωτικών τροχοφόρων οχημάτων, θωρακισμένων και μη, μέχρι 12 τόνους, για όλες τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή Δυνάμεων Ασφαλείας. Περισσότερα από 2.400 VBL υπηρετούν στο Πεζικό 15 χωρών, (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας) που αναπτύσσουν τα VBL σε υπερπόντιες αποστολές για να προστατεύσουν τις μονάδες τους (Αφγανιστάν, Κόσσοβο, Λίβανος, Ακτή Ελεφαντοστού).

Το VBL MK2, που ήδη βρίσκεται σε χρήση, περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις έναντι του αρχικού VBL: Παρέχει υψηλότερη δύναμη με το νέο turbo-charged diesel κινητήρα των 125 h.p., σε συνεργασία με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσεων. Τα ελαστικά του οχήματος μεγάλωσαν και απέκτησαν κεντρικό σύστημα πλήρωσης αέρα (CTIS) που βελτιώνουν σημαντικά την ικανότητα του οχήματος για εκτός δρόμου διαδρομές.  Το VBL Mk2 παραμένει πλήρως αμφίβιο και με προστασία NRBC, δύναται να εξοπλιστεί με πολλαπλούς εξοπλισμούς, όπως αντιαρματικά συστήματα, ή τηλεχειριζόμενα όπλα και συστήματα παρατήρησης. 

 

Πάνος Γλυκιωτης Υπέυθυνος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών. Εκθεσιακό περίπτερο της Panhard Defensys 2010 
© Konstantinos Panitsidis

 

Το 1997 ο Ε.Σ. παρέλαβε τα πρώτα 13 οχήματα αναγνώρισης VBL Panhard, το 1998  παραλαμβάνει ακόμα 14 ελαφρά ΤΘ οχήματα αναγνώρισης VBL, άλλα 23 το 1999 και ένα χρόνο αργότερα παραλαμβάνει ακόμα 12 ελαφρά ΤΘ οχήματα αναγνώρισης.  Σήμερα υπηρετούν περίπου 243 οχήματα στον Ε.Σ. 
Σύμφωνα με το ΕΜΠΑΕ 2006-2010 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του Ε.Σ για την απόκτηση άλλων 209 (VBL Mk.2) ελαφρών τροχοφόρων ΤΘ οχημάτων αναγνώρισης, με το προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 111,5 εκατ. ".

Οι εκδόσεις του Panhard που εντάχθηκαν στον Ε.Σ. είναι κυρίως:
αντιαρματική έκδοση MILAN ( το όχημα φέρει μέχρι 6 αντιαρματικά βλήματα τύπου MILAN και ένα πολυβόλο των 7,62 mm με απόθεμα 2.000 βλήματα). 
έκδοση επικοινωνιώνδιοίκησης και αναγνώρισης (η έκδοση αυτή φέρει ένα ανοιχτό πυργίσκο τύπου PL127 εξοπλισμένο με πολυβόλο Browning M2HB των 12,7 mm, στην οροφή της θέσης αρχηγού πληρώματος.  Όλα τα Panhard είναι ενταγμένα στην δύναμη του Ε.Σ. (Πεζικού) και ανήκουν στην Δ.Α.Α. του Β' Σώματος Στρατού.

 


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Προέλευση
Γαλλία
Βάρος οχήματος
3.800 kg
Μήκος
4,096 m
Πλάτος
2,020 m
Μέγιστη ταχύτητα
95 km/h
Υπέρβαση καθέτου εμποδίου
0,90 m - δυνατότητα πλεύσης
Αυτονομία
600 km
Πλήρωμα
3 άτομα
Οπλισμός
Ανάλογα με την διαμόρφωση του οχήματος και αποστολών, ικανότητα μεταφοράς Α-Τ οπλών, πολυβόλων των 0,50 ή των 7,62 mm και βομβίδων των 40 mm.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ VBL Panhard