Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Πανιτσίδη


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

 

Τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποίσε η Ρωσική Αεροποία
"Μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου (ΠΛΑΤΩΝ)"

 

An-30B

Αn-30Β © Konstantinos Panitsidis

Πρόκειται για μια έκδοση του επιβατικού Αη-24. Με χαρακτηριστικό Αn-30 ή Αn-30 Α χρησιμοποιήθηκε σε ρόλο αναγνώρισης καιρού και φωτογράφησης περιοχών. Το αεροσκάφος είναι εφοδιασμένο με:

- Πέντε φωτογραφικές μηχανές διαφόρων τύπων, σε σταθερές ή γυροσκοπικές βάσεις.
- Ημιαυτόματο ηλεκτρονικό εντολέα με τον οποίο ρυθμίζεται η σειρά και η συχνότητα της φωτογράφισης.

Σε ένα τρίτο διαμέρισμα μπορούν να εγκατασταθούν 5 τύποι τοπογραφικών η βοηθητικών φωτογραφικών συσκευών, ενώ σε δύο ακόμη μπορούν να εγκατασταθούν φωτογραφικές συσκευές για φωτογράφηση και στις τρεις διευθύνσεις. Όλες οι φωτογραφικές συσκευές ελέγχονται από το κόκπιτ. Το Αn-30 είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και υψηλή ευκρίνεια τοπογραφικές αποτυπώσεις χαρτών υπό κλίμακα 1:10.000 μέχρι και 1:150.000.

Για να παραμένει για μεγάλο διάστημα στον αέρα για φωτογράφηση, στο αεροπλάνο εγκαταστάθηκαν επιπλέον έξι δεξαμενές καύσιμου στο εσωτερικό της ατράκτου με συνολική χωρητικότητα 1.600 kg. Με αυτό τον τρόπο αύξησαν την εμβέλεια του στα 2.880 km).

 

Α-50 Mainstay

Α-50 Mainstay © Beriev AC Company

Η πρώτη χρησιμοποίηση του Α-50 σε πραγματικό επιχειρησιακό περιβάλλον έγινε το 1991 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την επιτήρηση/παρακολούθηση των τελευταίων νατοϊκών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία, αλλά και για το συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά της Τσετσενίας μαζί με τα Μig-31 και Su-27 τα Οποία αναλάμβαναν το ρόλο της παρεμπόδισης του ανεφοδιασμού των ανταρτών και ενημέρωναν για τις θέσεις των ανταρτών την Αεροπορία. Με αυτό το συνδυασμό υπήρχε πλήρης έλεγχος στους ουρανούς του Καύκασου.

 

Su-25 Frogfoot

Su-25 Frogfoot © Konstantinos Panitsidis

Τα πλέον γερασμένα Su-25 Frogfoot και πάλι στο προσκήνιο σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης επιδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις πολύ καλές δυνατότητες του σ' αυτό το ρόλο.
Στον πόλεμο αυτό η Ρωσική Αεροπορία για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το πιο καινούργιο αεροσκάφος της το Su-25Τ (παντός καιρού), αλλά όχι σε μεγάλο αριθμό αφού δυο μοίρες μόνον είχαν συγκροτηθεί με αυτόν τον τύπο.
Το ειδικευμένο αυτό μαχητικό κρούσης είχε την ικανότητα να προσβάλει με μεγάλη ακρίβεια στόχους όπως άρματα μάχης εν κινήσει κ.α. Στο «πακέτο» του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του περιλαμβάνονται το σύστημα ναυτιλίας «Voskhod» και το ηλεκτροοπτικό σύστημα πρόσκτησης-προσβολής στόχων «Skval-M». Το Skval-Μ διαθέτει τρία διασυνδεμένα κανάλια πληροφοριών, τηλεοπτικό σύστημα ημέρας για παρατήρηση και παρακολούθηση, και σύστημα κατεύθυνσης με ακτινοβολία λέιζερ των πυραύλων.

 

Su-24 Fencer

Su-24 Fencer © Konstantinos Panitsidis

Το Su-24 αποτελεί σήμερα την κύρια δύναμη των τακτικών αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας με κύρια αποστολή του την προσβολή στόχων απομόνωσης και αεροπορικής αντεπίθεσης στην εχθρική ενδοχώρα. Είναι εφοδιασμένο με ραντάρ Ντόπλερ, με μια κύρια κεραία. Από κάτω μια δεύτερη μικρότερη κεραία ανήκει στο ραντάρ παρακολούθησης του εδαφικού ανάγλυφου (Terrain Following).
Εκτός από το τακτικό αεροσκάφος Su-24 υπάρχει και Su-24ΜΡ αναγνωριστικό, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πόλεμο της Τσετσενίας, με το ειδικό αναγνωριστικό ραντάρ πλευρικής σάρωσης τύπου 5(Shtik, φωτογραφική μηχανή τύπου ΑΡ-4Ο2Μ, ευρείας εστίασης, και μια φωτογραφική μηχανή πολλαπλών λειτουργιών τύπου ΑFΑ-Α-100.

 

Τu-22M3

Τu-22M3 © Konstantinos Panitsidis

Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου με κύρια αποστολή την προσβολή στρατηγικών στόχων στο έδαφος των ΗΠΑ. Το Τu-22 (Τu-22Μ-2 και Τu-22Μ-3) αποτελεί το κύριο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσικής Αεροπορίας. Για πρώτη φορά τα Τu-22Μ-2 και Τu-22Μ-3 χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν (1987-1989) έχοντας την έδρα τους στο Τουρκεστάν απ' όπου και επιχειρούσαν. Για δεύτερη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1995 στον πόλεμο της Τσετσενίας. (Πληροφορίες αναφέρουν ότι βομβάρδιζε τις πηγές ανεφοδιασμού των Τσετσένων στο Grozni), ενώ κατά τις επίσημες αναφορές το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για τη ρίψη φωτιστικών βομβών κατά τη νύκτα για την εκτέλεση αποστολών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα τακτικά αεροσκάφη.

 

Ελικόπτερο Κa-50

Ελικόπτερο Κa-50 © Konstantinos Panitsidis

Στην Τσετσενία δόκιμα στη καν για πρώτη φορά το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα του ρωσικού οπλοστασίου το ελικόπτερο Κa-50. Ζεύγος από Κa-50 πραγματοποίησαν μια πτήση μεταφοράς από τη Ρωσία προς τα αεροδρόμια της Τσετσενίας με την προσθήκη των εξωτερικών δεξαμενών και την εκτέλεση τριών ενδιάμεσων προσγειώσεων. Το ζεύγος των Κa-50 συνόδευε το μεταφορικό-πολεμικό ελικόπτερο τύπου Κa-29, τροποποιημένο ειδικά για αυτήν την αποστολή. Τα δύο αυτά ελικόπτερα έφεραν το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα I-251 V «Shkval-V», (μετατροπή του αρχικού συστήματος που έφερε το Su-25Τ, όπως εμφανίστηκε το 1995 τοποθετημένο στο Su-25ΤΜ/Su-39), που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό, την πρόσκτηση και την παρακολούθηση του στόχου, καθώς και την κατεύθυνση των όπλων .
Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιελάμβανε, μεταξύ των άλλων, ΤV camera και καταδείκτη Laser, τοποθετημένο στο ρύγχος, ενώ στο κοκπιτ είχε τοποθετηθεί μια οθόνη πολλαπλών ενδείξεων και επιπλέον εξοπλισμός έλεγχου και διαχείρισης του οπλικού φορτίου ενώ σε ειδικό διαμέρισμα είχαν τοποθετηθεί συσκευές μέτρησης και καταγραφής της συμπεριφοράς του Κa-50. Το Ka-29 που έλαβε μέρος σ' αυτήν την αποστολή, και αυτό με την σειρά του εφοδιάστηκε με θερμοβολίδες παραπλάνησης, που όμως αποδείχθηκαν όχι και τόσο αποτελεσματικές εξαιτίας της κακής επιλογής του σημείου τοποθέτησης τους.
Το Κa-50 εκτελούσαν αποστολές (περιπολίας, υποστήριξης μαχόμενων στο έδαφος, κυρίως όμως αποστολές επιθετικής αναγνώρισης. Όλες οι πτήσεις πραγματοποιούνταν κατά ζεύγη, και πολύ συχνά με τον «επικεφαλής» της ομάδας το Κa-29 για την καθοδήγηση προς το στόχο. Με την εμφάνιση του το Κa-50 στο πόλεμο της Τσετσενίας, δεν έμενε και για πολύ καιρό μυστικές οι δυνατότητες του στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.

 

Μαχητικό-ελικόπτερο Μi-24

Μαχητικό-ελικόπτερο Μi-24 © Konstantinos Panitsidis

Τα Μi-24 ήταν τα πρώτα Ε/Π μάχης και πυρών υποστήριξης με υπεροχή ως προς τον όγκο των πυρών έναντι όλων των ξένων μαχητικών Ε/Π. Πήρε το παρατσούκλι «ιπτάμενο τανκ» και χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις των Ρώσων στο Αφγανιστάν και στους πολέμους της Τσετσενίας. Ακόμη χρησιμοποιήθηκε από το Ιράκ στον πόλεμο με το Ιράν και σε άλλες συγκρούσεις ως όπλο υποστήριξης πεζικού, καταστροφής αρμάτων και μονάδων πυροβολικού.

 

Stroi/Strizh

Stroi / Strizh © Konstantinos Panitsidis

Μη επανδρωμένο αερόχημα μικρής εμβέλειας του σχεδιαστικού γραφείου Yakovlev με αποστολή την τακτική αναγνώριση σε μεγάλο βάθος.
Το σύστημα αποτελείται από το αερόχημα, το σύστημα εκτόξευσης τοποθετημένο σε ερπυστριοφόρο όχημα και το σταθμό κατεύθυνσης και ελέγχου που στεγάζεται σε κλωβό που βρίσκεται σε ένα τροχοφόρο όχημα. Ό εξοπλισμός αποστολής αποτελείται από φωτογραφικές μηχανές και συσκευή υπέρυθρων ακτινών. Οι πληροφορίες διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του κέντρου διοίκησης και έλεγχου με σύστημα Data Link. Το κέντρο ελέγχου μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα δυο μη επανδρωμένα αεροχήματα που πετούν σε αποστάσεις μέχρι 60 χλμ.
Η χρησιμοποίηση τους στον πόλεμο στην Τσετσενία απέδωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Το αερόχημα διακρίνεται για την επι-βιωσιμότητά του στον πόλεμο, κάτι που οφείλεται στις μικρές διαστάσεις του και στην από συνθετικά υλικά κατασκευή του, ακόμη και στό μικρό θόρυβο του κινητήρα του. Σε όλη τη διάρκεια της εμπλοκής του στην Τσετσενία δεν υπήρξε.

 

ΚΑΒ-1500

ΚΑΒ-1500 (L) © Konstantinos Panitsidis

Κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες βάρους 1.500 kg. Χρησιμοποιούνται για την προσβολή σκληρών στόχων (ενισχυμένα κτίρια, καταφύγια αεροσκαφών κ.ά.), αλλά και διαδρόμων προσγείωσης. Ανάλογα με την έκδοση της είναι εφοδιασμένη με ένα η δυο συστήματα καθοδήγησης ημιενεργή καθοδήγηση μέσω λέιζερ (ΚΑΒ-1500 L) ή με την καθοδήγηση μέσω ΤV (ΚΑΒ-1500 ΤΚ). Η πολεμική κεφαλή της είναι high-explosive ή διεισδυτική.

 

BATAB-500U / KAB-500 (L)

KAB-500 (L) © Konstantinos Panitsidis

Αεροπορική βόμβα μεγάλης διατρητικής ικανότητας που προορίζεται για καταστροφές υπόγειων εγκαταστάσεων πυρηνικού πόλεμου, πυρομαχικών και υπόγειων δεξαμενών, κέντρων διοίκησης και έλεγχου, σταθμών επικοινωνίας, ενισχυμένων καταφυγίων κ.α. Η βόμβα έχει δυνατότητα να διαπεράσει 3 m εδάφους ή 1,2 m οπλισμένο σκυρόδεμα. Η ρίψη της πραγματοποιείται από ύψη 150-20.000 m με ταχύτητες 500-2.300 km/h.