Του Κωνσταντίνου Πανιτσίδη


 Τεχνικά χαρακτηριστικά      Φωτογραφίες      Video

 

Το Jury Dolgoruky αναμένεται να είναι το δεύτερο νέο υποβρύχιο που θα ενταχθεί στο στόλο των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του ρωσικού Ναυτικού με δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Ο τύπος 955 θεωρείται υποβρύχιο τετάρτης γενιάς κάτι που το καθιστά και το μοναδικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο παγκοσμίως που ενσωματώνει αντίστοιχο επίπεδο τεχνολογίας. Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη της νέας αυτής κλάσης έγινε στις 16 Οκτωβρίου του 1996, από τον τότε αρχηγό του ρωσικού Ναυτικού, ο οποίος δήλωσε πως το σχεδιαζόμενο υποβρύχιο θα είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο διαθέτει σήμερα ο ρωσικός στόλος. Η καθέλκυση του πρώτου υποβρυχίου τύπου 955 ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου του 1996. Το υποβρύχιο υπολογιζόταν αρχικά να ενταχθεί στο ρωσικό στόλο το 2004, προβλήματα όμως που ανέκυψαν με το μεταφερόμενο βαλλιστικό βλήμα SS-Ν-28 Makeeva καθυστέρησαν τη ναυπήγηση. Το εν λόγω βλήμα απέτυχε σε τρεις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις και το πρόγραμμα ακυρώθηκε. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το γραφείο σχεδίασης του τύπου 955 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μερική επανασχεδίαση του τμήματος φιλοξενίας των πυραύλων για να υποδεχθεί το νέο σύστημα που υιοθετήθηκε, Βulava-30. Το παραπάνω οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου τμήματος εκτόξευσης SLΒΜ στον τύπο 955, τον D-19UTH ο οποίος θα αντικαταστήσει το τμήμα εκτοξεύσεων D-9 με τους παλαιότερους RSM-52 που χρησιμοποιούνται στον τύπο 941 κλάσης Τyphoon. Το Βulava-30 ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1998 από το πανεπιστήμιο της Μόσχας και πιο ειδικά το τμήμα Θερμοδυναμικής (το οποίο σημειωτέον είναι το μόνο γραφείο σχεδίασης και ανάπτυξης βαλλιστικών φορέων) και στην σχεδίαση του χρησιμοποιήθηκαν μέρη ήδη υπαρχόντων συστημάτων όπως Pioner, Τοροl, Kurier και Τοροl-Μ.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το σύστημα υπερέχει του Τrident II, όπως στο να διαπερνά την εχθρική αεράμυνα αλλά και στην ακρίβεια προσβολής του στόχου.
Μέχρι και τον Ιούνιο του 2000 το ρωσικό Ναυτικό διέθετε 26 πυρηνοκίνητα με ικανότητα στρατηγικού πλήγματος υποβρύχια τα οποία μπορούσαν να μεταφέρουν 2.272 πυρηνικές κεφαλές φερόμενες επί 440 SLBM. Η δύναμη αυτή απαρτιζόταν από 6 σκάφη τύπου 941 Τyphoon, 7 Delta-IV και 13 Delta-III. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρωσικό Ναυτικό θεωρεί πως υπό τις παρούσες συνθήκες ο μικρότερος δυνατός αριθμός των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μέχρι και το 2010 ανέρχεται στα 12 σκάφη, εκ των οποίων τα 6 θα ανήκουν στη βελτιωμένη κλάση Τyphoon στο επίπεδο Αkula με το οπλικό σύστημα D-19UTH/ Bulava-30, ικανά να φέρουν 800 έως 1.000 πυρηνικές κεφαλές, παρά το γε γόνος πως οι συνθήκες START & II παρέχουν το δικαίωμα στη Ρωσία να διατηρεί από 1.750 έως και 1.900 πυρηνικές κεφαλές στον υποβρυχιακό στρατηγικό στόλο της. Από τα υπόλοιπα ο στόχος είναι να αντικατασταθούν σταδιακά όλα τα Delta-class από το νέο τύπο 955, το πρώτο όμως σκάφος της κλάσης δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2005, και από ένα τουλάχιστον νεότευκτο Αkula.